Ο ΚΟΑ συγχαίρει τους αθλητές και τις αθλήτριες για την παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η επιτυχημένη παρουσία των αθλητών και αθλητριών της κυπριακής αποστολής στους 33ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε και όλοι τους αξίζουν τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια και το χειροκρότημά μας!

Δεύτερο αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο από τον Παύλο Κοντίδη, παρουσία σε τελικούς (6ος ο Μάριος Γεωργίου, 7η η Ελένα Κουλιτσένκο) και ημιτελικούς (9ος ο Μίλαν Τραΐκοβιτς, 23η η Ολίβια Φωτοπούλου) και ιστορικές επιτυχίες στα περισσότερα από τα οχτώ αθλήματα, στα οποία είχε εκπροσώπους η Κύπρος στους Αγώνες! Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού συγχαίρει όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».
Ο ΚΟΑ θα παραμείνει αρωγός τους σε κάθε τους προσπάθεια και θα συνεχίσει να τους ενισχύει έμπρακτα με τη δημιουργία επαρκών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, αλλά και μέσω των Σχεδιασμών του που στόχο έχουν να τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να επικεντρώνονται απερίσπαστοι στις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους και να επιτυγχάνουν τους υψηλούς στόχους που θέτουν.

Η παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024:
(*οι αθλητές/τριες αναφέρονται με τη σειρά που αγωνίστηκαν)

Μάριος Γεωργίου-Ενόργανη Γυμναστική
Στην τρίτη διαδοχική συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο 26χρονος πρωταθλητής μας στην Ενόργανη Γυμναστική, με προπονητή τον Παναγιώτη Πετρίδη, αγωνίστηκε στα προκριματικά στο Σύνθετο Ατομικό (27/07) και πήρε τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό στο Μονόζυγο με 14.366 βαθμούς. Στον τελικό (05/08) εκτέλεσε εξαιρετικά το πρόγραμμά του, αλλά η πτώση στην έξοδο τού στέρησε το μετάλλιο. Απόλυτα επιτυχημένη η παρουσία του 6ου Ολυμπιονίκη μας Μάριου Γεωργίου, καθώς κατέλαβε την 6η θέση με 13.333 βαθμούς, ξεπερνώντας την επίδοση που είχε καταγράψει το 2021 στο Τόκιο, όταν ήταν 9ος στο Μονόζυγο.

Σοφία Ασβεστά-Τζούντο
Στην παρθενική συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η 24χρονη τζουντόκα έγραψε ιστορία, αφού πέτυχε την πρώτη νίκη του κυπριακού τζούντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1992 και μόλις 5η συνολικά στην ιστορία. Στον πρώτο γύρο πήρε την πρόκριση απέναντι στην Μαροκινή Σουμίγια Ιραουί και στη φάση των «16» αποκλείστηκε από τη Γαλλία Αμαντίν Μπουσάρ, κάτοχο δύο Ολυμπιακών μεταλλίων. Με τη συμμετοχή της Σοφίας Ασβεστά το κυπριακό τζούντο επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 20 χρόνια: το 2004 είχε αγωνιστεί ο νυν προπονητής της Χρίστος Χριστοδουλίδης.

Νατάσα Λάππα-Ιστιοπλοΐα/IQFOIL
Στη 2η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Νατάσα Λάππα κατέλαβε την 19η θέση στην κατηγορία IQFOIL της ιστιοπλοΐας (ανάμεσα σε 24 αθλήτριες), βελτιώνοντας τη θέση που είχε πάρει το 2021 στο Τόκιο (21η). Προπονητής της ο Παχώμιος Παπαστεφάνου. Με δύο παρουσίες ήδη σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πολύτιμες εμπειρίες στα 22 της μόλις χρόνια, το μέλλον τής ανήκει!

Αλέξανδρος Τοφαλίδης-Ξιφασκία/Ξίφος Ασκήσεως
Η πρώτη συμμετοχή της κυπριακής ξιφασκίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ιστορική (29/07), αφού συνδυάστηκε και με την πρώτη νίκη του αθλήματος! Ο 31χρονος Αλέξανδρος Τοφαλίδης έκανε τρομερή προσπάθεια και προκρίθηκε στους «32» του Ξίφους Ασκήσεως, επικρατώντας του Πολωνού Αντριάν Βοϊτκόβιακ με 15-10. Εκεί αποκλείστηκε από τον Αμερικανό Νικ Ίτκιν, Νο2 στην Παγκόσμια κατάταξη και χάλκινο Ολυμπιονίκη, χάνοντας με 15-10. Προπονητής του ο Μπέντζαμιν Κέβιν Πεγκς.

Νικόλας Αντωνίου-Κολύμβηση/100μ. ελεύθερο
Στα 20 του χρόνια ο Νικόλας Αντωνίου συμμετείχε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Τόκιο το 2021! Ο πρωταθλητής της κολύμβησης κέρδισε την 4η προκριματική σειρά στα 100μ. ελεύθερο, με την καλύτερη φετινή επίδοσή του (50.35). Ωστόσο, αυτή δεν ήταν αρκετή για να προκριθεί στα ημιτελικά: ήταν 43ος σε σύνολο 79 αθλητών. Προπονητής του ο Σταύρος Μιχαηλίδης.

Κάλια Αντωνίου-Κολύμβηση/100μ. ελεύθερο
Στη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες η 24χρονη Κάλια Αντωνίου σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία για την κολύμβηση της Κύπρου με την 18η θέση που κατέλαβε στα 100μ. ελεύθερο με χρόνο 54.75 (στο Τόκιο ήταν 29η)! Είναι η υψηλότερη θέση της κυπριακής κολύμβησης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεπερνώντας τον προπονητή της Σταύρο Μιχαηλίδη, που ήταν 20ός στη Βαρκελώνη το 1992.

Μαριλένα Μακρή-Ιστιοπλοΐα/ILCA6 (Laser)
Στη δεύτερη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 21 της μόλις χρόνια, η Μαριλένα Μακρή κατάφερε να βελτιώσει τη θέση που είχε πάρει στο Τόκιο, δείχνοντας και στη Μασσαλία πως το μέλλον τής ανήκει! Η νεαρή ιστιοπλόος μας κατέλαβε την 30ή θέση στην κατηγορία ILCA6 (Laser), ξεπερνώντας την 33η θέση του 2021. Προπονητής της ο Πορτογάλος Γκονσάλο Σαβιέρ Περέιρα ντε Καρβάλιο.

Παύλος Κοντίδης-Ιστιοπλοΐα/ILCA7 (Laser)
Για τον Παύλο Κοντίδη τα λόγια είναι φτωχά! Δώδεκα χρόνια και μία μέρα μετά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (06/08/2012 τότε, 07/08/2024 τώρα), ο Παύλος Κοντίδης ανέβηκε ξανά στο βάθρο των νικητών στην κατηγορία ILCA7 (Laser), αυτή τη φορά στη Μασσαλία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!
Στην πέμπτη του διαδοχική συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ισοφάρισε τους ρέκορντμαν Γιώργο Αχιλλέως και Ανδρέα Καριόλου) και τέταρτη σερί παρουσία του στην κούρσα μεταλλίων χάρισε στην Κύπρο το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ιστορίας! Αργυρός Ολυμπιονίκης ξανά! 13ος στο Πεκίνο, 2ος στο Λονδίνο, 7ος στο Ρίο, 4ος στο Τόκιο, 2ος στο Παρίσι! Προπονητής του ο Γιόζο Γιάκελιτς που πανηγύρισε το τέταρτο διαδοχικό αργυρό μετάλλιο στην καριέρα του.

Ελένα Κουλιτσένκο-Στίβος/Άλμα εις ύψος
Η πρώτη συμμετοχή της Ελένα Κουλιτσένκο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν απόλυτα επιτυχημένη! Η 22χρονη αθλήτρια προκρίθηκε στον τελικό του άλματος εις ύψος στον οποίο κατέλαβε την 7η θέση με καλύτερο άλμα στα 1.95μ.! Η 7η Ολυμπιονίκης μας έγινε η πρώτη αθλήτρια της Κύπρου στον στίβο που αγωνίζεται σε τελικό, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση που πέτυχε ποτέ αθλήτρια της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες (την 7η θέση της Άντρης Ελευθερίου στη σκοποβολή), ενώ παράλληλα ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του κυπριακού Στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες (την 7η θέση του Κυριάκου Ιωάννου στο ύψος και του Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 110μ. με εμπόδια). Προπονητής της ο Ράιαν Μπέιλι.

Ολίβια Φωτοπούλου-Στίβος/100μ.-200μ.
Η Ολίβια Φωτοπούλου είχε διπλή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», αφού αγωνίστηκε τόσο στα 100μ. όσο και στα 200μ. Απόλυτα επιτυχημένη η παρουσία της 27χρονης αθλήτριας, η οποία πέτυχε το δύσκολο στόχο που είχε θέσει, με την πρόκρισή της στα ημιτελικά των 200μ.! Ισοφαρίζοντας την καλύτερη φετινή της επίδοση (22.92), η πρωταθλήτριά μας κέρδισε την 3η σειρά του ρεπεσάζ και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου τερμάτισε στην 8η θέση της 3ης σειράς με χρόνο 22.98! Συνολικά ήταν 23η ανάμεσα στις 24 αθλήτριες των ημιτελικών. Στα 100μ. αποκλείστηκε στα προκριματικά, καθώς τερμάτισε στην 7η θέση στη 2η σειρά (συνολικά βρέθηκε στην 50ή θέση). Προπονητής της ο Κώστας Βογιατζάκης.

Κωνσταντίνα Νικολάου-Σκοποβολή/Σκητ
Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες η 40χρονη Κωνσταντίνα Νικολάου εκπροσώπησε την κυπριακή σκοποβολή που δεν έλειψε ούτε αυτή τη φορά από το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη. Η Κωνσταντίνα Νικολάου ολοκλήρωσε τον αγώνα της με 116/125 δίσκους στα διήμερα προκριματικά και κατετάγη 20ή στον κόσμο, μένοντας εκτός τελικού. Προπονητής της ο Μιχάλης Κατζιανής.

Μίλαν Τραΐκοβιτς-Στίβος/110μ. εμπόδια
Εξαιρετικός ο Μίλαν Τραΐκοβιτς σε ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση! Τρίτη διαδοχική συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τρίτη διαδοχική παρουσία στα ημιτελικά στα 110μ. με εμπόδια! Λίγο έλειψε να επαναλάβει τον άθλο του 2016 και να προκριθεί στον τελικό, καθώς έμεινε οριακά εκτός 8άδας με την 9η θέση που κατέλαβε! Ο 32χρονος πρωταθλητής μας τερμάτισε στην 3η θέση στην 3η προκριματική σειρά των ημιτελικών με χρόνο 13.32 και βρέθηκε μία ανάσα από έναν ακόμη τελικό! Προπονητής του ο Αντώνης Γιαννουλάκης.

Ντένις Ταραντίν-Ιστιοπλοΐα/Kite
Ο Ντένις Ταραντίν πήγε στη Μασσαλία ως Νο3 στον κόσμο στην κατηγορία kite, το πρωτοεμφανιζόμενο σε Ολυμπιακούς Αγώνες αγώνισμα της ιστιοπλοΐας, αλλά έμεινε εκτός της πρώτης δεκάδας που συμμετείχε σε ημιτελικούς και τελικούς. Η άπνοια έφερε πολλές αναβολές, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μόνο 7 από τις 16 ιστιοδρομίες, έτσι ο 27χρονος ιστιοπλόος μας δεν μπόρεσε να διαγράψει τις «κακές» κούρσες του και ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στη 12η θέση. Προπονητής του ο Αλεξέι Τσιμπίζοφ.

Άντρη Χριστοφόρου-Ποδηλασία/Ποδηλασία Δρόμου
Η τρίτη διαδοχική συμμετοχή της Άντρης Χριστοφόρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν και η καλύτερη! Η 32χρονη ποδηλάτριά μας πήρε την 62η θέση ανάμεσα σε 93 αθλήτριες στην Ποδηλασία Δρόμου, με την παρουσία της να κρίνεται επιτυχημένη μετά τις ατυχίες που είχε στις προηγούμενες διοργανώσεις. Κάλυψε απόσταση 157 χλμ. μέσα στην πόλη του Παρισιού με σημείο εκκίνησης στο Τροκαντερό σε χρόνο 4:10:20. Προπονητής της ο Βασίλης Αναστασόπουλος.

Βέρα Τουγκολούκοβα-Ρυθμική Γυμναστική/Σύνθετο Ατομικό
Λίγες μέρες πριν γίνει 16 ετών η Βέρα Τουγκολούκοβα κατέγραψε την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς συμμετείχε στο Σύνθετο Ατομικό της Ρυθμικής Γυμναστικής! Δεν μπόρεσε να μπει στην δεκάδα του τελικού, αλλά με την 16η θέση που κατέλαβε έδειξε πως έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Είχε 121.750 βαθμούς στο σύνολο: βαθμολογήθηκε με 31.150 στο Στεφάνι, με 31.200 στη Μπάλα, με 30.600 στις Κορύνες και με 28.800 στην Κορδέλα. Αυτή ήταν η τρίτη παρουσία της κυπριακής Ρυθμικής Γυμναστικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη μετά από 12 χρόνια. Στο Λονδίνο είχε συμμετάσχει η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, νυν προπονήτρια της Τουγκολούκοβα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Αυγούστου 2024 - 22:20

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.