Φουρνιέ: «Η πρώτη μου γνωριμία με τον Ολυμπιακό ήταν στα 16»

Λίγες ώρες αφού 3.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού επεφύλαξαν στον Εβάν Φουρνιέ, μία μοναδική υποδοχή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ παρουσίασε τον Γάλλο διεθνή γκαρντ στους εκπροσώπους του Τύπου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Κι αφού οι πρόεδροι των «ερυθρόλευκων» Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δήλωσαν υπερήφανοι που ένας παίκτης του δικού του επιπέδου επέλεξε τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από 12 σεζόν στο ΝΒΑ, ο ίδιος ο παίκτης που αποκάλυψε πως ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν ο αγαπημένος παίκτης του και ο Ολυμπιακός η αγαπημένη ομάδα του στην Ευρώπη εξέφρασε την επιθυμία του να κατακτήσει τη Euroleague και πολλούς ακόμη τίτλους με την ομάδα του Πειραιά. 

Την ατάκα την... έβγαλε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος... «Αυτό που θέλω να πω στον Εβάν είναι πως... καλά όλα αυτά που έζησε στο Madison Square Garden, αλλά αυτά που θα ζήσει στο ΣΕΦ δεν θα τα έχει ξαναζήσει».

Ο Γάλλος σούπερ σταρ θα φορά στον Ολυμπιακό τη φανέλα με το Νο 94, αφού όπως είπε αστειευόμενος ο Μουσταφά Φαλ δεν του δίνει το νούμερο «10», το οποίο θα ήθελε να φορά.

Για το τι του είπε ο Γάλλος διεθνής σέντερ του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ, ο Φουρνιέ αποκάλυψε: «Ο Λεσόρ, όταν άρχισαν να υπάρχουν φήμες ότι ίσως έρθω στον Ολυμπιακό, μου έλεγε "μόλις κερδίσαμε με τον Παναθηναϊκό, περνάμε καλά, μην έρθεις γιατί δεν θα περάσουμε ωραία, μείνε εκεί που είσαι". Έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση, ήμασταν συγκάτοικοι το 2019».

Αρχικά, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος επισήμανε παίρνοντας τον λόγο: «Είναι από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουμε κάνει. Είναι παγκόσμιας κλάσης μπασκετμπολίστας, προσωπικότητα δυνατή για να πετύχουμε τους στόχους μας. Από τις δηλώσεις του που διάβασα έκανε μία αναφορά στον τελικό του 2010 στο Παρίσι και πως από τότε είχε δει την τρέλα του κόσμου. Η ομάδα μας έχει συνέχεια και χτίζει όλα αυτά τα χρόνια το όνομά της και την κληρονομιά της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σύντομες. Έχουμε διαπραγματευτεί με μεγάλα ονόματα, δεν ήρθαν όλοι. Ο Φουρνιέ ήταν ταπεινός και φάνηκε ότι θέλει να έρθει σε εμάς. Και εμείς προσεγγίσαμε αυτή τη μεταγραφή ώστε να τελειώσει σύντομα με καλό αποτέλεσμα. Έρχεται για να μας βοηθήσει να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Δεν τους κρύβουμε. Θέλουμε να κατακτήσουμε την EuroLeague και όλους τους εγχώριους τίτλους.

Από τις δηλώσεις του που διάβασα για τον τελικό του 2010 στο Παρίσι και την τρέλα του κόσμου -είχαμε τότε 8.000 φιλάθλους μαζί μας- φαίνεται ότι η ομάδα έχει συνέχεια. Όλα αυτά τα χρόνια "χτίζει" την ιστορία της και την κληρονομιά της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σύντομες. Έχουμε διαπραγματευτεί με πολλά μεγάλα ονόματα. Δεν ήρθαν όλοι. Από την αρχή φάνηκε ταπεινός και ότι έχει προτεραιότητα να έρθει σε εμάς. Έπαιξε ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τη μεταγραφή, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα.

Μας γεμίζει υπερηφάνεια που επέλεξε εμάς, τον Ολυμπιακό ο Εβάν Φουρνιέ. Συνειδητοποιούμε τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Ο χρόνος περνά, αλλά αυτό που "χτίζεις" μένει. Δεν είναι μόνο οι τίτλοι. Όλο το καλοκαίρι διαβάσαμε απίθανα πράγματα. Ότι μόνο ο πρώτος μετρά. Προφανώς μετράνε οι τίτλοι». 

Για το ΣΕΦ, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε: «Από τότε που μπήκαμε στον Ολυμπιακό μόνο χάνουμε χρήματα, εδώ και 20 χρόνια. Η σκέψη μας είναι πάντα να δυναμώνει η ομάδα. Αν είχαμε δικό μας γήπεδο θα ήταν πιο απλό. Και φέτος θα παίξουμε υπό το καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί ο βασικός μας αντίπαλος έχει γήπεδο, αλλά θα παλέψουμε. Για αυτό ήρθε και αυτός ο παικταράς».

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος πρόσθεσε: «Ο Φουρνιέ και ο Σπανούλης δεν είναι οι μόνες μας υπερβάσεις. Ο Φουρνιέ ήρθε μετά από 12 χρόνια στο NBA, ενώ ο Σπανούλης ήρθε ως καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού και μας άλλαξε την ιστορία. Ναι πιστεύουμε ότι ο Φουρνιέ μπορεί να οδηγήσει στον τίτλο της Euroleague, που μας λείπει τα τελευταία χρόνια».

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είπε αρχικά: «Καλωσορίζουμε τον Εβάν στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφαανοι για την έλευση αυτού του αθλητή παγκόσμιου κύρους και αξίας. 'Έχει πετύχει σχεδόν 10.000 πόντους στο NBA. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Νομίζω θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην ομάδα μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την άφιξή του. Η ανάρτηση που είχε κάνει το 2022 λέει πολλά. Αυτή είναι η δύναμη του Ολυμπιακού. Αυτό χτίζουμε τόσα χρόνια. Και έφτασε η στιγμή να τον δούμε να έρχεται.

Ο Παναγιώτης είχε πει ότι έχει κλείσει το ρόστερ. Αυτή ήταν τότε η απόφαση, αλλά μετά παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία, με έναν παίκτη τέτοιου βεληνεκούς να θέλει να έρθει στον Ολυμπιακό, μόνο στον Ολυμπιακό τολμώ να πω. Τα 100 χρόνια έπαιξαν ρόλο. Αυτές οι υπερβάσεις δεν μπορούν να γίνονται συνεχώς.

Η τοξικότητα είναι άσχημη για τον αθλητισμό και δεν οδηγεί σε επενδύσεις, αλλά στα αντίθετα αποτελέσματα. Και τα 100 χρόνια να μην ήταν, γίνονται κινήσεις. Παίζουν ρόλο οι συγκυρίες. Εδώ υπήρχε ένας insider, ο Φαλ, που βοήθησε. Και πέρσι υπήρχαν συζητήσεις για μεγάλες κινήσεις, αλλά δεν έγιναν. Ελπίζω να σταματήσει η τοξικότητα, γιατί και οι δυο ομάδες είναι πολύ καλές και ελπίζω να απολαύσουν ωραία παιχνίδια».

Σε ερώτηση για το ΣΕΦ, ο Γιώργος Αγγελόπουλος επισήμανε: «Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το ΣΕΦ από την τελευταία φορα που μιλήσαμε. Είναι εντελώς εκτός λογικής. Εδώ και 3,5 χρόνια γίνονται συζητήσεις, αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη. Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει γήπεδο και έχει τεράστιο πλεονέκτημα, γιατί ακόμα και αύριο να πάρει ο Ολυμπιακός το γήπεδο, θα χρειαστούν δύο χρόνια για να γίνουν κάποιες κινήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει. Πολλοί λέτε γιατί δεν πιέζουμε με άλλον τρόπο».

O Eβάν Φουρνιέ ξεκίνησε λέγοντας: «Γεια σας (στα ελληνικά). Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, ευχαριστώ τον Γιώργο και τον Παναγιώτη που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Αυτό που έζησα χθες στην υποδοχή ήταν κάτι τρελό, ήταν η πιο τρελή εμπειρία της ζωής μου. Είμαι έτοιμος να δουλέψω με τον νέο μου προπονητή και τους συμπαίκτες μου και ανυπομονώ να μπω στο γήπεδο».

Σχετικά με το «τιτίβισμά του» στο Twitter το 2022, εξήγησε: «Η πρώτη μου εμπειρία με τον Ολυμπιακό δεν ήταν αυτή, ήταν στο Παρίσι το 2010 στο Final Four. Ήμουν ανάμεσα στους φίλους του Ολυμπιακού, ήμουν πολύ νέος, μόλις 16 χρονών. Ο αγαπημένος μου παίκτης ήταν για χρόνια ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Από το 2012 και μετά υπάρχει μία ιστορία που με δένει με την ομάδα, η αγαπημένη μου ομάδα στην Ευρώπη ήταν πάντα ο Ολυμπιακός».

Ο Εβάν Φουρνιέ, σε ερώτηση αν είχε πρόταση από τους Μιλγουόκι Μπακς πριν αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό απάντησε:  «Είχα επαφές με διάφορες ομάδες του ΝΒΑ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάμεσά τους και οι Μιλγουόκι Μπακς. Ήταν, όμως επαφές με τους Μπακς και όχι πρόταση. Είχα πρόταση από τους Ουάρινγκτον Ουίζαρντς αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα στην καριέρα μου τη δεδομένη στιγμή. Ήρθα στον Ολυμπιακό γιατί ήθελα να νιώσω έντονα συναισθήματα, να είμαι μέλος ενός ιδιαίτερου πρότζεκτ. Ήταν η καλύτερη επιλογή από όλες όσες είχα».

Για τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Μόλις γνώρισα τον Παναγιώτη, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω (σ.σ. γελάει). Αυτό που είδα χθες από τον Γιώργο, το θεώρησα κάτι πολύ ευγενικό, μου έδειξε με τη στάση του ότι είμαι μέλος μιας ιδιαίτερης ομάδας, ήταν κάτι που ήρθε μέσα από την καρδιά του, μου έδειξε ότι δεν είναι όλα απλά business. Θα είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πολλά από το ελληνικό πρωτάθλημα. Έχω δει τα βίντεο για τη Θεσσαλονίκη που πετάνε αντικείμενα στο γήπεδο, γνωρίζω όμως λίγα πράγματα».

Για το αν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής: «Δεν θα χρειαστεί χρόνος να προσαρμοστώ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά θα χρειαστεί χρόνος να προσαρμοστώ στην ομάδα μου και στους συμπαίκτες και τον προπονητή μου. Το μπάσκετ της FIBA είναι το ίδιο, δεν έχουν διαφορές. Θα χρειαστεί να συνηθίσω τη Euroleague και τα νέα γήπεδα, όμως είμαι επαγγελματίας, έχω παίξει πολλά χρόνια στο NBA, επομένως δεν θα είναι πρόβλημα, το μπάσκετ είναι απλώς μπάσκετ. Ανυπομονώ να ανακαλύψω τα πάντα».

Για τη βασική θέση που θα παίξει στον Ολυμπιακό, ο Φουρνιέ εξήγησε: «Δεν έχω μιλήσει με τον κόουτς ακόμη για μπάσκετ. Μόλις γνωριστήκαμε. Είπαμε κάποιες κουβέντες. Θα το κάνουμε σίγουρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Εχω μιλήσει με τον Μους (σ.σ. Μουσταφά Φαλ) και μου είπε πως είμαι τριάρι... οπότε μάλλον είμαι τριάρι τώρα. Το μπάσκετ είναι μπάσκετ. Εχω τις δεξιότητες να το κάνω αυτό. Θα κάνω ό,τι μου πουν. Όλη την καριέρα μου και στο ΝΒΑ έπαιζα διάρι, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να παίξω στο τρία».

Σχετικά με το αν έχει ενημερωθεί για την ατμόσφαιρα στα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό απάντησε: «Μόλις υπέγραψα βέβαια με τον Ολυμπιακό, αλλά μίλησα πολύ με τον Μους για την ομάδα. Το κάνω εδώ και τρία χρόνια γιατί πάντα με ενδιέφερε η Ευρωλίγκα και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Την πρώτη φορά που μιλήσαμε ήταν το 2021 στο Τόκιο. Πάντα κάνω πολλές ερωτήσεις. Δεν είμαι σίγουρος τι να περιμένω είναι η αλήθεια. Χθες παραδείγματος χάρη περίμενα πως θα ήταν όμορφα στην αποδοχή, αλλά αυτό που είδα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου... στο δεκαπλάσιο θα έλεγα. Οπότε, όταν αντιμετωπίσω τον Παναθηναϊκό, θα δω την ατμόσφαιρα. Για τον Παναθηναϊκό δεν έχω να πω κάτι, παρά μόνο ότι πρέπει να παίξουμε δυνατά για να τους νικήσουμε». 

Για τον φίλαθλο κόσμο του Ολυμπιακού είπε: «Είμαι αρκετά εσωστρεφής και πάντα ήμουν ντροπαλός, δεν ήξερα τι να περιμένω όταν είδα όλον αυτόν τον κόσμο. Εντυπωσιάστηκα, σταδιακά άρχισα να χαλαρώνω και ένιωσα πολύ άνετα, σαν στο σπίτι μου. Ήταν μια βαθιά εμπειρία αυτό που έζησα και δεν θα το ξεχάσω».

Για τους συμπαίκτες του που ξεχωρίζει: «Ξέρω τους συμπαίκτες μου μόνο βλέποντας παιχνίδια, πέρα από τον Φαλ που γνωριζόμαστε από παλιά. Έχω παίξει λίγο αντίπαλος με τον Ντόρσεϊ στο NBA, ξέρω τον Τόμας Ουόκαπ από την Εθνική Ελλάδας. Δεν τους ξέρω όμως προσωπικά, αυτό θα είναι μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας μας, να τους μάθω δηλαδή καλά γιατί η φιλία θα βγει και στο γήπεδο».

Για το τι του έλεγε ο Μουσταφά Φαλ, εξήγησε: «Δεν χρειάστηκε να με πείσει να έρθω, ήξερα τι ήθελα. Τον ρωτούσα κυρίως πρακτικά πράγματα, για τα ταξίδια, τις προπονήσεις, τις συνθήκες ζωής στην Ελλάδα. Πάντα ενδιαφερόμουν να έρθω, δεν χρειάστηκε ποτέ να με πείσει. Το μόνο που με ενοχλεί είναι ότι φοράει το "10" (σ.σ. γελάει), προσπάθησα να του το πάρω αλλά δεν με άφησε».

Για το αν ονειρεύεται μία τελετή απόσυρσης της φανέλας όπως η προγραμματισμένη για αύριο της φανέλας του Γιώργου Πρίντεζη, απάντησε: «Ο Πρίντεζης είχε πολλά σπουδαία χρόνια με αυτή την ομάδα και σημαίνει πολλά για τον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω τι να περιμένω μετά από χθες, οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι και περιμένουν να τα πάμε καλά. Αλλά ως παίκτης προσπαθείς πάντα να εστιάζεις στο σήμερα».

Για τον προπονητή του Ολυμπιακού Γιώργο Μπαρτζώκα, επισήμανε: «Το καλό είναι ότι είμαι ένας παίκτης που προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε στυλ. Ο Mπαρτζώκας είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές και υπέρ του ομαδικού παιχνιδιού. Βλέπει κανείς εύκολα πώς κινείται η μπάλα, την ενέργεια της ομάδας. Θεώρησα πολύ ελκυστικό το μπάσκετ αυτής της ομάδας, διέπεται από ομαδικό πνεύμα και οι παίκτες είναι ταπεινοί και μαχητικοί, όπως κι εγώ. Δεν ήθελα να πάω κάπου που να παίζουν μπάσκετ όπως στο NBA, με πολύ iso».

Για τη σύγκριση της ευκολίας του σκοραρίσματος σε NBA και Ευρώπη απάντησε: «Όταν λέμε ότι το σκοράρισμα στην Ευρώπη είναι πιο δύσκολο, εννοούμε ότι οι άμυνες είναι πιο οργανωμένες και το παρκέ πιο μικρό. Στο NBA οι άμυνες πάνω στην μπάλα είναι πιο σκληρές και οι παίκτες ταχύτεροι, όμως αν περάσεις τον πρώτο παίκτη, μετά είναι εύκολο. Στην Ευρώπη, μετά ακολουθούν άλλοι δύο παίκτες. Θα προσαρμοστώ και θα βρω τρόπους να σκοράρω, με floaters ή από μέση απόσταση, μπορώ να κάνω τα πάντα».

Για την πρώτη αντίδραση του Φαλ όταν έμαθε τη μεταγραφή, και τον Λεσόρ τόνισε: «Ήταν χαρούμενος όμως του το είχα πει ήδη 2-3 ημέρες πριν οπότε δεν εξεπλάγη. Η πρώτη του αντίδραση ήταν ότι μου είπε "πάμε να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα". Για τον Λεσόρ, όταν άρχισαν να υπάρχουν φήμες ότι ίσως έρθω στον Ολυμπιακό, μου έλεγε "μόλις κερδίσαμε με τον Παναθηναϊκό, περνάμε καλά, μην έρθεις γιατί δεν θα περάσουμε ωραία, μείνε εκεί που είσαι". Έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση, ήμασταν συγκάτοικοι το 2019».

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:22

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.