Παρίσι 2024: Το καυτό καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων και το... γάντι δροσιάς

Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού (26/7-11/8), οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και πιο καυτές, δίνοντας στους αθλητές πρόσθετες προκλήσεις.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να εκτιναχθούν ξανά στα ύψη το ευρωπαϊκό καλοκαίρι, αφού σημείωσαν ρεκόρ το 2023, και παρόλο που είναι πολύ νωρίς για ακριβή πρόβλεψη για τον Ιούλιο, ο εθνικός μετεωρολογικός οργανισμός Meteo-France, ανέφερε ότι είναι πιο πιθανές οι πιο θερμές από τις κανονικές συνθήκες θερμοκρασίες.

Δεν θα υπάρχει κλιματισμός στις αίθουσες των αθλητών στο Παρίσι 2024, το οποίο έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει τους πιο πράσινους Αγώνες όλων των εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους καθώς προπονούνται, αναρρώνουν και αγωνίζονται.

«Μπορεί να είναι πολύ ζεστό και άθλιο καλοκαίρι στο Παρίσι, όπως ήταν στο Τόκιο κατά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο Reuters ο Κρεγκ Χέλερ, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που ειδικεύεται στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

«Και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος έχει πολλές επιπτώσεις στην απόδοση».

Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην περιοχή Μπέι της Καλιφόρνια, είναι γνωστό για τους Ολυμπιακούς αθλητές με τουλάχιστον έναν μετάλλιο σε κάθε Αγώνα από το 1912 να συνδέεται με τη σχολή. Αθλητές που συνδέονται με το Στάνφορντ κέρδισαν 26 μετάλλια στο Τόκιο και 27 στο Ρίο το 2016.

Ο Χέλερ εφηύρε από κοινού το CoolMitt, μια συσκευή που φοριέται σαν γάντι στο χέρι και βοηθά στην εξαγωγή θερμότητας ενώ ψύχεται το αίμα που κυκλοφορεί πίσω στην καρδιά και στους μύες του αθλητή.

Έχει σχεδιαστεί για χρήση κατά τη διάρκεια των τάιμ άουτ σε παιχνίδια, μεταξύ των σετ και των επαναλήψεων στο γυμναστήριο ή για οποιοδήποτε σύντομο διάλειμμα στην προπόνηση ή τον αγώνα.

«Αν αφαιρέσετε τη θερμότητα από τον πυρήνα του σώματος, αυτό εμποδίζει τη συσσώρευση θερμότητας στους ενεργούς μύες και αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται», είπε ο Χέλερ.

«Επομένως, αυτό που κάνει το CoolMitt είναι να αποτρέπει την υπερθερμία, την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε επικίνδυνο επίπεδο. Και επομένως σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε μεγαλύτερο όγκο εργασίας. Και εάν έχετε μεγαλύτερο όγκο εργασίας, έχετε μεγαλύτερο αποτέλεσμα.»

Το CoolMitt, στοχεύει τις λείες επιφάνειες του δέρματος, οι οποίες είναι μη τριχωτά μέρη του σώματος που «περιέχουν εξειδικευμένες αγγειακές δομές που διευκολύνουν την απώλεια θερμότητας», σύμφωνα με μια μελέτη.

Μόλις μπει στο γάντι, η παλάμη στηρίζεται σε ένα μαξιλαράκι με διάχυση νερού που έχει ρυθμιστεί στους 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Το επίθεμα αντλεί τη θερμότητα ενώ ψύχει το αίμα του αθλητή πριν φτάσει στο επίπεδο αγγειοσυστολής, επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιουνίου 2024 - 16:02

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.