Χθες (23/12), η FIFA ανακοίνωσε την υιοθέτηση «προσωρινού πλαισίου» σχετικά με τις μεταγγραφές παικτών, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Λίγο πριν είχε γίνει γνωστό ότι κατέληξε σε συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, εκτός από την FIFPRO Ευρώπης, για να εφαρμοστεί κατ' εξαίρεση στην προσεχή χειμερινή αγορά μια συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 17 του Κανονισμού για τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών. Ένα άρθρο βρίσκεται σε αναμονή ως αποτέλεσμα της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 4 Οκτωβρίου που έκρινε την καταγγελία του παίκτη Λασανά Ντιαρά, Γάλλου διεθνούς που αμφισβήτησε πριν από δέκα χρόνια τους όρους της αποχώρησής του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας.
Η περίπτωση Ντιαρά
Μετά την αποχώρησή του από τη ρωσική Αντζί Ματσκαλά, ο Ντιαρά υπέγραψε για τρία χρόνια με τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2013 και, ένα χρόνο αργότερα, ο σύλλογος έλυσε το συμβόλαιο, ισχυριζόμενος ότι παραβίασε τη συμφωνία χωρίς «δίκαιη αιτία» και «τερματίστηκε το συμβόλαιο χωρίς δικαιολογία», ενώ έπρεπε να πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα τελικά στα 10,5 εκατ. ευρώ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μελλοντικούς του συλλόγους, όπως ζήτησαν το επιμελητήριο επίλυσης διαφορών της FIFA και το CAS, το οποίο απέρριψε την έφεση του Ντιαρά κατά της απόφασης της παγκόσμιας ομοσπονδίας.7
Ο Ντιαρά το αμφισβήτησε, ωστόσο, όταν ισχυρίστηκε επιτυχώς σε βελγικό δικαστήριο το 2017 ότι οι μεταγραφικοί κανόνες της FIFA τον είχαν εμποδίσει να μετακομίσει σε νέο σύλλογο μετά τον τερματισμό του συμβολαίου του από τη Λοκομοτίβ Μόσχας, ζητώντας έξι εκατομμύρια ευρώ σε απώλεια κερδών, καθώς οι σύλλογοι ενδιαφέρονταν να τον αποκτήσουν για το 2014
Οι κανονισμοί της FIFA ορίζουν ότι εάν ένας παίκτης παραβιάσει το συμβόλαιό του, το οποίο στη συνέχεια λύεται από τον σύλλογο, η νέα του ομάδα ευθύνεται από κοινού με τον παίκτη να καταβάλει αποζημίωση στο παλιό του, κάτι που συνέβη όταν η Σαρλερουά προσπάθησε να υπογράψει τον Ντιαρά μετά τη λήξη του συμβολαίου του με το ρωσικό σύλλογο το 2014, αλλά τελικά αποσύρθηκε, δεδομένου ότι δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με ενδεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις.
Η FIFA αρνήθηκε να εκδώσει Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφών (ITC), εμποδίζοντας ουσιαστικά τη Σαρλερουά να εγγράψει την Ντιαρά στη βελγική ομοσπονδία.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ
Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (4/10) απαιτεί από τη FIFA να αλλάξει τους κανονισμούς σχετικά με την κατάσταση και τις μεταγραφές των παικτών, αφού ανέφερε ότι οι κανόνες της FIFA που ρυθμίζουν την αγορά μεταγραφών -και συγκεκριμένα τα σημεία 17.4 και 17.5 των μεταγραφικών κανονισμών- είναι ασυμβίβαστοι με την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και συνεπώς και των ποδοσφαιριστών.
Μποσμάν Νο.2
Μία απόφαση που ταρακούνησε το ποδόσφαιρο, με...συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν -29 χρόνια μετά- σε μία «υπόθεση Μποσμάν Νο.2», όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά ο -59χρονος πλέον- περίφημος Ζαν-Λουί Ντιπόν, αναφερόμενος στην απόφαση, που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της βελγικής δικαιοσύνης.
Το τελικό προσχέδιο
Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί στην καλοκαιρινή αγορά, εκεί που ίσως συμβούν οι μεγάλες αλλαγές στο μεταγραφικό παζάρι. Μέχρι τότε υπάρχει υπάρχουν αλλαγές με προσωρινό χαρακτήρα. Η εφημερίδα της Καταλωνίας «Mundo Deportivo» αναφέρει αναλυτικά τα άρθρα:
Ξεκινώντας με μια νέα παράγραφο στο άρθρο 14 που τώρα λέει τα εξής:
«Ένα συμβόλαιο μπορεί να λυθεί με οποιοδήποτε από τα μέρη χωρίς συνέπειες οποιουδήποτε είδους (ούτε καταβολή αποζημίωσης ούτε επιβολή αθλητικών κυρώσεων) όταν υπάρχει δίκαιη αιτία. Γενικά, θα υπάρχει δίκαιη αιτία σε οποιαδήποτε περίσταση δεν μπορεί πλέον εύλογα αναμενόμενο και καλόπιστα για ένα μέρος να συνεχίσει μια συμβατική σχέση.»
Όσον αφορά την αποζημίωση και τη νομοθεσία, το μεταβατικό άρθρο 17 στην πρώτη του παράγραφο έχει ως εξής:
«Σε κάθε περίπτωση, το μέρος που ζημιώθηκε από τη συμβατική αθέτηση του αντισυμβαλλομένου θα έχει δικαίωμα να λάβει αποζημίωση. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 20 και του παραρτήματος 4 σε σχέση με αποζημίωση για εκπαίδευση, και εκτός εάν η σύμβαση προβλέπει διαφορετικά, η αποζημίωση για μη συμμόρφωση θα υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη τη ζημία που υπέστη, σύμφωνα με την αρχή του «θετικού συμφέροντος», λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα και τις περιστάσεις σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη νομοθεσία της εν λόγω χώρας».
Και όσον αφορά την επιρροή τρίτου, η δεύτερη παράγραφος του ίδιου άρθρου 17 έχει ως εξής:
«Το δικαίωμα αποζημίωσης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε τρίτο. Ο νέος σύλλογος ενός παίκτη θα θεωρείται από κοινού υπεύθυνος για την πληρωμή του αποζημίωση εάν, λαμβανομένων υπόψη των μεμονωμένων γεγονότων και περιστάσεων κάθε περίπτωσης, μπορεί να αποδειχθεί ότι ο νέος σύλλογος παρακίνησε τον παίκτη να παραβιάσει το συμβόλαιό του».
Το τέταρτο σημείο είναι όπου αναφέρεται στο γεγονός ότι ο σύλλογος προορισμού μπορεί να τιμωρηθεί εάν αποδειχθεί ότι επηρέασε τη ρήξη του συμβολαίου. Η μεταβατική διατύπωση έχει ως εξής:
«Θα επιβληθεί αθλητική κύρωση (σε κάθε σύλλογο που έχει παραβιάσει τη σύμβαση κατά τη διάρκεια της προστατευόμενης περιόδου ή στον νέο σύλλογο ενός ποδοσφαιριστή, εάν, λαμβανομένων υπόψη των μεμονωμένων γεγονότων και περιστάσεων κάθε περίπτωσης, μπορεί να να αποδείξει ότι ο νέος σύλλογος παρότρυνε τον παίκτη να αθετήσει το συμβόλαιο κατά τη διάρκεια της προστατευόμενης περιόδου. Ο σύλλογος θα απαγορεύεται να εγγράφει νέους παίκτες, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, για δύο πλήρεις και διαδοχικές περιόδους εγγραφής. Παίκτες, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, από την επόμενη περίοδο εγγραφής μετά την πλήρη συμμόρφωση με την αντίστοιχη αθλητική κύρωση, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξαιρέσεις που ορίζονται στο άρθρο 6, ενότητα 3, των παρόντων κανονισμών προγενέστερο στάδιο.»
Επιπλέον, το έκτο σημείο του ίδιου άρθρου 17 περιλαμβάνει ότι τα μέρη πρέπει πάντα να συνεργάζονται με τη FIFA:
«Τα μέρη έχουν καθήκον να συνεργάζονται για τη διευκρίνιση των γεγονότων και πρέπει να ανταποκρίνονται καλή τη πίστη σε οποιοδήποτε αίτημα για αποδεικτικά στοιχεία από αίθουσα, από τη γενική γραμματεία της FIFA ή ενός μέρους. Το μέρος που υποβάλλει αίτημα για αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να αποδείξει ότι τα ζητούμενα αποδεικτικά στοιχεία είναι πιθανό να υπάρχουν και να είναι συναφή.
Και τέλος υπάρχει το άρθρο 11 του παραρτήματος 3 του προαναφερθέντος κανονισμού και όπου ορίζει προσωρινά τα εξής σε αυτή την αγορά:
«Όταν η νέα ομοσπονδία ενός παίκτη ζητήσει την παράδοση άδειας, η παλιά ομοσπονδία πρέπει, εντός περιόδου 72 ωρών, να την παραδώσει στη νέα ομοσπονδία. Η παλιά ομοσπονδία δεν θα μπορεί πλέον να απορρίψει αυτό το αίτημα και εάν δεν ανταποκριθεί στο αίτημα εντός 72 ωρών, η νέα ομοσπονδία θα μπορεί να εγγράψει τον παίκτη στο νέο σύλλογο και να εισάγει τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή του παίκτη».
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου 2024 - 20:54
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://sports.rik.cy/article/2024/12/24/fifa-o-neos-kanonismos-gia-te-kheimerine-agora-e-dikaie-aitia-o-orismos-apozemioses-oi-kuroseis/