Ο ΚΟΑ απώλεσε €10 εκ., αναφέρθηκε κατά την εγκαθίδρυση Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας Αθλητισμού

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και κατ’ επέκταση το κράτος έχει απολέσει €10 εκατ. τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Α. Ευθυμίου, μιλώντας στην τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Ακόμη, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παρατυπιών στον αθλητικό χώρο της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Επιτροπής να εκθέσει δημόσια όσους ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Ζέττα Μακρή, είπε ότι το 2021 το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας είχε συστήσει την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας «Έπαθλα», κάνοντας λόγο για «μια εθνική προσπάθεια με στόχο την αποκάλυψη περιστατικών χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, την αντιμετώπιση και πάταξη αντίστοιχων φαινομένων που προσβάλλουν και διαβάλλουν τα αθλητικά ιδεώδη, το πνεύμα του Ολυμπισμού και τα μηνύματα που οφείλει να εκπέμπει ο χώρος του αθλητισμού σε αθλητές, προπονητές και φιλάθλους κάθε ηλικίας».

«Διεκδικούμε την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που υποσκάπτουν τη σταθερότητα, την πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας και μεριμνούμε ώστε η ευαισθητοποίηση των επόμενων γενεών να ξεκινήσει από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια», σημείωσε - μεταξύ άλλων - η κ. Μακρή. Όπως είπε, «ενημερώνουμε τα παιδιά μας μέσα από εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και ενέργειες για το φαινόμενο της διαφοράς και καλλιεργούμε στους μαθητές μας δεξιότητες και κριτήρια για να αντιμετωπίσουν και να απορρίψουν αντίστοιχες συμπεριφορές προτάσσοντας στον αντίποδα διαφάνεια, ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, σεβασμό, ισονομία, δικαιοσύνη, ισότητα, δημοκρατία». 

«Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα στην καθημερινή μας μέριμνα για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την ανάπτυξη αποτελεσματικής πολιτικής υπέρ της ακεραιότητας και της διαφθοράς», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι όλα όσα είπε για την ελληνική πρωτοβουλία ισχύουν απολύτως και για την κυπριακή πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Α. Ευθυμίου, ανέφερε ότι η Εθνική Σχολή Δεοντολογίας θα εργαστεί στη βάση της αλήθειας. Όπως είπε, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εστιάσει κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της σε επτά τομείς, που είναι η εγκαθίδρυση της Σχολής Δεοντολογίας, η τροποποίηση του νόμου για την εγκαθίδρυσης της Σχολής, η διεξαγωγή έρευνας για έφηβους αθλητές και αθλήτριες, ο σχολικός αθλητισμός στη Δημοτική Εκπαίδευση, η διεξαγωγή του Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δεοντολογίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 και του 2032, καθώς και η διεξαγωγή έρευνας για την κρατική αθλητική περιουσία. 

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Επιτροπής να διεξαγάγει έρευνα για την κρατική αθλητική περιουσία, ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι ο ΚΟΑ και κατ’ επέκταση το κράτος έχουν απολέσει €10 εκατ. τα τελευταία χρόνια. «Η αταξία πρέπει να τελειώσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά την Υπουργό Παιδείας και τη Νομική Υπηρεσία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του για συνάντηση με τον νέο Αρχηγό της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι «σε κάποια θέματα θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Αστυνομίας». 

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την απόδοσή μας μέχρι σήμερα, ανέφερε ο κ. Ευθυμίου. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φροντίσαμε να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη, τώρα πρέπει να διορθώσουμε και τον νόμο», είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακόμη, ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παρατυπιών στον αθλητικό χώρο της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εκθέσουμε δημόσια τόσο αυτούς που κάνουν αυτά τα πράγματα όσο και αυτούς που τους καλύπτουν και κάνουν αυτά τα πράγματα, ανεξάρτητα ποιοι είναι και σε ποιο επίπεδο είναι».

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας, Δρ Χριστίνα Ιωάννου, είπε ότι η Σχολή έχει ως στόχο την αλλαγή κουλτούρας στον αθλητισμό της Κύπρου, δραστηριοποιούμενη σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος τομέας, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Στέφανος Σκορδής, αφορά την επιμόρφωση ερευνώντων λειτουργών και ο δεύτερος τομέας, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Νικόλας Κουρσάρης, αφορά την επιμόρφωση νέων στελεχών του αθλητισμού, των αθλητών και του ευρύτερου κοινού. 

Ακόμη, η κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο τρίτος τομέας, υπεύθυνοι του οποίου είναι οι Θεογνωσία Κουσπή και Δρ Βάσος Κουτσιούντας, αφορά την επιμόρφωση για τη νομική και οικονομική διάρθρωση του αθλητισμού, ενώ ο τέταρτος τομέας, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Κώστας Παπακώστας, αφορά την επιμόρφωση παιδιών και εφήβων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, Γιώργος Μαυρωτάς, προέβη στην παρουσίαση της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί το διεθνές και εθνικό πλαίσιο κατά της χειραγώγησης αγώνων. Αναφέρθηκε στα σχέδια του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την αντιμετώπιση των κακώς εχόντων στον αθλητισμό.

Η χειραγώγηση αγώνων διαβρώνει τις αξίες του αθλητισμού, υπέδειξε ο κ. Μαυρωτάς, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - ότι η αθλητική κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. «Χρειαζόμαστε και πρόληψη και καταστολή», τόνισε, κάνοντας λόγο για ανάγκη συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για αντιμετώπιση των προβλημάτων στον αθλητισμό. 

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρωτάς, η Σύμβαση Macolin είναι το μόνο νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για χειραγώγηση αγώνων, έχει υπογραφεί από 41 χώρες (ακόμη και από μη ευρωπαϊκές, όπως η Αυστραλία και το Μαρόκο) και έχει κυρωθεί από 12 χώρες. Σκοπός μας ο περιορισμός του παράνομου στοιχηματισμού και της χειραγώγησης αγώνων, υπογράμμισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα εναρμόνισης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο για τη διάρθρωση και το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής Δεοντολογίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και βραβεύσεις αθλητών και αθλητριών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου 2024 - 10:17

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.