Αρκετές καινοτομίες ανακοινώθηκαν ενόψει 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Ο 41ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός (9-10/11), άνοιξε σήμερα με την πρώτη συνέντευξη Τύπου στον “Φάρο” του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι διοργανωτές, οι θεσμικοί εταίροι, ο μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, ήταν παρόντες και έδωσαν το στίγμα της απόλυτης συνεργασίας, που θα φέρει για μία ακόμη φορά ένα σπουδαίο αποτέλεσμα και θα αποζημιώσει τους περίπου 73.000 δρομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε μία από τις φετινές αποστάσεις, το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου.

Η είδηση που συνόδεψε το σημερινό γεγονός ήταν η έναρξη της θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή της παρουσίασης του φετινού μεταλλίου, το οποίο σχεδίασε ο ζωγράφος Κώστας Τσόκλης.

Μάλιστα η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ λίγο πριν το φινάλε της συνέντευξης Τύπου κρέμασε στο λαιμό του κ. Τσόκλη το νέο μετάλλιο, το οποίο χάρισε και στους υπόλοιπους συνομιλητές της στο πάνελ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, στο πάνελ των ομιλητών κάθισε η Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντηρού και ο υπεύθυνος χορηγιών του ΟΠΑΠ, Γιώργος Ζούμας.

Η ανακοίνωση της νέας συνεργασίας με το Κέντρο Πολιτισμού έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΓΑΣ, Σωτήρη Κυρανάκο, που αμέσως έδωσε το λόγο στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κέντρου Πολιτισμού, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου.

«Επισφραγίζεται σήμερα η θεσμική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι΄ αυτή τη συνεργασία. Ξεναγήσεις, ομιλίες, αθλητικά προγράμματα, προπονήσεις είναι μόνο μερικά από αυτά που σχεδιάζουμε αυτό το Νοέμβριο την εβδομάδα του Μαραθωνίου. Στόχος μας είναι να υποδεχθούμε την κοινότητα του μαραθωνίου και να μεταφέρουμε το μήνυμα του στους επισκέπτες», είπε.

Η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι στέκονται δίπλα στο έργο της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα και σε όσα αναμένεται να γίνουν φέτος.

«Όπως αποδεικνύεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει πολλούς μα πάρα πολλούς εραστές, ερασιτέχνες με την πιο πλατιά και βαθιά σημασία των λέξεων και σήμερα βρισκόμαστε εδώ ακόμα περισσότεροι, εμπλεκόμενοι και υποστηρικτές, θεσμικοί φορείς και πρόσωπα και φυσικά αυτό που έχει μεγάλη σημασία για όλους εμάς, είναι ότι είναι πολλοί περισσότεροι συμμετέχοντες δρομείς από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στο φετινό Μαραθώνιο θα διαπιστωθούν αρκετές καινοτομίες, οι οποίες έχουν στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών στους δρομείς, που είναι οι πρωταγωνιστές βεβαίως, αλλά και πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της εβδομάδας του Μαραθωνίου.

Όπως τόνισε, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι απλά ένα ακόμη αθλητικό γεγονός, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έχει μια ιδιαίτερη μαγεία και μεταφέρει μια τέτοια ένταση και περιεχόμενο, με πολύ μεγάλη ένταση, το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών, που μας εμπνέει όλους για να συνεχίσουμε.

Από τη πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους αγώνες μαραθωνίου στον κόσμο. Γι’ αυτό και η πρόκληση και η αξία της συμμετοχής σ’ αυτόν, είναι μεγάλη. Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν χιλιάδες δρομείς, αθλητές και φίλοι του Μαραθώνιου, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αφού συνεχάρη την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, για την επανεκλογή της, δήλωσε: «Δεν είμαστε όλοι εδώ για ένα απλό, τυπικό αθλητικό γεγονός ή για ένα μεγάλο δρομικό γεγονός. Είμαστε εδώ για το μεγαλύτερο δρομικό αθλητικό γεγονός της ανθρωπότητας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που γεννήθηκε στην πατρίδα μας, και για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ περήφανες και περήφανοι, όπως είμαστε αντίστοιχα και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με περηφάνια ακούμε τη λέξη “μαραθώνιος” στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου να συντελείται ως δρομικό γεγονός και να συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι».

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε: «Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα, η Αττική, η Αθήνα θα καλωσορίσουν χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ευεξία που προσφέρει ο αθλητισμός με την εμπειρία του ταξιδιού στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, σε ένα κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός που αποτελεί ζωντανό σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης, της προσπάθειας και της υπέρβασης».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε: « Η ΕΟΕ στηρίζει και τον Μαραθώνιο Αθήνας. Είναι σημαντικό αυτό που γίνεται. Για την προβολή της χώρας μας. Παράλληλα γιγαντώνεται το μαραθώνιοι κίνημα. Καλή επιτυχία στο έργο της νέας διοίκησης, καλή επιτυχία στον 41ο».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας είπε: «Ως Δήμος κάθε χρόνο και εμείς με ανυπομονησία περιμένουμε να φιλοξενήσουμε τόσο κόσμο. Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία. Θα είναι στο δρόμο, θα τους χειροκροτήσει, θα τους ενθαρρύνει όσο μπορεί περισσότερο, ενώ θα προβάλλουμε τη διοργάνωση και με διάφορα events που θα κάνουμε με μικρά παιδιά τα σχολεία μας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Στηρίζουμε και φέτος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Μαραθώνιο με τους υψηλούς συμβολισμούς που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη».

Μεγάλο κομμάτι στην επιτυχία του αγώνα έχει ο μεγάλος χορηγός του, η ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, από τον Υπεύθυνο Χορηγιών, Γιώργο Ζούμα.

Η Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νιόβη Ρίγκου, είπε : «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε και στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας που υπενθυμίζει τις αξίες τις οποίες συμπυκνώνει η διαδρομή, τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Είναι ένας αγώνας κατά του δεσποτισμού και της υποδούλωσης».

Μετάλλιο – Ένα κλαδί αγριελιάς

-----------------------

Στο μεταξύ, το κλαδί αγριελιάς, η πρώτη ύλη για τον κότινο, επέλεξε ως θέμα του μεταλλίου για το φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο δημιουργός του, ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός, Κώστας Τσόκλης.

Ο σπουδαίος ζωγράφος έδωσε σήμερα το παρών στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για τον 41ο ΑΜΑ. «Μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι σήμερα εδώ. Έχω την αίσθηση πως όσο μπορούμε να βάζουμε το ένα μας πόδι μπροστά στο άλλο και να προχωράμε, αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε στον προορισμό μας αρκεί το μήνυμα που μεταφέρουμε να είναι τιμητικό για μας και παρήγορο για αυτούς που θα το λάβουν. Xαίρομαι που το μετάλλιο αυτό (που έχω την τιμή να φέρει το όνομά μου), θα απονεμηθεί σε όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν έναν άθλο, χωρίς να έχουν ως πρόθεση το “νικᾶν”. Όσο για το μήνυμα, ας είναι: Όχι πια νικητές και νικημένοι. Ας αφήσουμε στην άκρη τα χρονόμετρα και ας χαρούμε τη γιορτή, διδασκόμενοι από το παράδειγμα: επιθυμία, προσπάθεια, ολοκλήρωση. Έτσι είτε αλλιώς, στην εποχή μας, τα μηνύματα καλά ή κακά, μας έρχονται ηλεκτρονικά, ακαριαία”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσόκλης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έλαβε το μετάλλιο, από τα χέρια της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα.

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2024 - 21:53

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.