Πακέτο μέτρων της Πολιτείας κατά της βίας στα γήπεδα, άλκοτεστ και νάρκοτεστ για φιλάθλους

Δηλώσεις στα ΜΜΕ παραχώρησε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκίδου και αναφέρθηκε στις αποφάσεις για τα μέτρα κατά της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Επί της ουσίας, υλοποιώντας απόφαση που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, μετά τα θλιβερά επεισόδια στον ημιτελικό κυπέλλου καλαθόσφαιρας Απόλλων – Ανόρθωση στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

"Γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωση απαιτεί χρόνο. Ζητάμε περίοδο ενός χρόνου για να δώσουμε τον χρόνο στα γήπεδα και τα Σωματεία για να προσαρμοστούν. Στόχος είναι να δυναμώσει η παρουσία της αστυνομίας στους αθλητικούς χώρους. Θα γίνει εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων, με εντοπισμό και κατάσχεση επικίνδυνων αντικειμένων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι η παροχή στην αστυνομία την δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους για άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε άτομα που θέλουν να εισέλθουν σε χώρους αθλητικών διοργανώσεων. 

-Προτείνουμε να αυξηθεί η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη καταδίκη. Η πρώτη καταδίκη δεν θα προνοεί πλέον από 6 μήνες μέχρι 1 έτος, αλλά από 1 μέχρι 2 έτη. Θα πάμε κλιμακωτά, προτείνοντας αποκλεισμό μέχρι και 10 έτη σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και πολλαπλές καταδίκες. Επίσης, ο έλεγχος της κάρτας φιλάθλου θα ενισχυθεί και πάλι με την εμπλοκή της αστυνομίας.

-Θα αρχίζουμε με σύσταση για απαγόρευση οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας. Το επόμενο στάδιο θα είναι η διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και το πιο σημαντικό μέτρο, είναι η ακύρωση κάποιου αγώνα αν υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες".

Το άλκοτεστ και το νάρκοτεστ εφαρμόζεται σήμερα μόνο για τους οδηγούς και η επέκτασή του σε πολίτες χρειάζεται την τροποποίηση της νομοθεσίας για συγκεκριμένο σκοπό. Όπως έχει αποφασιστεί, θα γίνεται στοχευμένα σε πρόσωπα που κινούν υποψίες σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς, όπως συμβαίνει και με τους οδηγούς, όπου η καθολική πλειοψηφία όσων ελέγχονται είτε για αλκοόλ είτε για ναρκωτικά, βρίσκεται θετική. Αναμένεται ότι στη Βουλή θα γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του μέτρου αυτού από την Αστυνομία. Αναμένεται επίσης ότι η διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ θα γίνεται έξω και κοντά από αθλητικούς χώρους και όχι αλλού.

Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο το δείγμα είναι θετικό, τότε ο φίλαθλος θα εμποδίζεται από του να εισέλθει στο γήπεδο ενώ εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων από το Κρατικό Χημείο θ’ αφήνεται ελεύθερος.

Τα υπόλοιπα μέτρα θα αφορούν:

  • Αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας ώστε να αυξηθεί η ποινή αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους και κάτω από προϋποθέσεις, μέχρι και τα δέκα έτη.
  • Τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να παρέχεται η εξουσία στην Αστυνομία, η σύσταση της προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων. Η αλλαγή αυτή στη νομοθεσία θα γίνει ύστερα και από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με άλλη νομοθεσία.
  • Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από το νόμο προδιαγραφές. – – Αλλαγή της νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

Επίσης στο πακέτο μέτρο γίνεται αναφορά για εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία καθώς και επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία στην περίπτωση που φίλαθλοι μιας ομάδας συστηματικά προβαίνουν σε επεισόδια.

Ήδη η Αστυνομία, μετά τα επεισόδια του περασμένου Μαρτίου εφαρμόζει πιο εντατικούς σωματικούς ελέγχους φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων. Επίσης έχουν συσταθεί και λειτουργούν δυο μόνιμες αντιοχλαγωγικές μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκεμβρίου 2023 - 12:55

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.